Att putsa fönster är ett hantverk

Precis så är det. Att putsa fönster kräver många egenskaper. Tålamod, uthållighet och precision. Vill man ha ordentligt putsade fönster måste man veta hur det ska göras. Träna på tills man får den rätta knycken. All slags hantverk kräver sina egna verktyg. För fönsterputsning behövs: Fönsterputs. Det kan vara färdigköpt i sprayflaska eller vatten med lite disksåpa. En del använder vatten blandat med vinäger. För damning, och putsning behövs en fibertrasa/tidningspapper och en fönsterskrapa. Man kan även behöva en vass stilett för att ta bort torkad smuts som sitter fast hårt på ytan.

När man behöver anlita proffs

Det kan finnas många anledningar till att anlita en fönsterputsare. Har man svåra fönster, många fönster, höga fönster eller kontorsfönster på en tredje våningen att putsa kan det vara bäst att anlita proffs. Har man verken tid, ork eller tålamod bli det också lättare att anlita ett proffs. De vet hur arbetet ska utföras på rätt sätt och har ordentliga verktyg. För till exempel fönster i våningshus används speciell utrustning så att fönsterputsaren kan hänga på utsidan av byggnaden och putsa fönstret. Det behövs professionalitet för att det ska gå rätt till.

Rena fönster, lugn själ

Fönster ska vara så rena att glaset inte märks. Det finns inget värre än att försöka njuta av en vacker solnedgång och möta fläckar och smuts som hindrar utsikten. Smutsiga fönster inte bara hindrar utsikten, den får hemmet eller kontoret att se fult och smutsigt ut. Rena fönster låter ljuset komma in ordentligt och ger ett rent intryck på rummet. Därför är fönsterputsning ett hantverk som bör uppskattas. Vill man putsa själv eller anlita proffsiga fönsterputsare ska man ändå tänka på produkterna man använder och vara miljömedveten. Fast vilket städmedel man än använder för att putsa fönstren, vill man att resultatet ska vara genomskinligt!

Enkla tips för att hålla rent hemma

Varje gång man storstädat hemmet och sedan betraktar hur ordnat och rent allting är, tänker man “Så här borde det alltid se ut!”. Ofta gör man ett tyst löfte med sig själv om att städa och ordna oftare. Men den hektiska vardagsrytmen gör det svårt att finna både tiden och lusten att ständigt städa. Faktum är att det finns några enkla lösningar som kommer att innebära att du inte behöva gå ner på knäna och skura golven varje vecka. Istället finns det små snabba tips som man kan blanda in i vardagsrutinen så att säga. Då blir inte städningen så jobbig.

Stökigt blir stökigare

Låt ej stök ligga kvar. Kommer man till exempel hem från mataffären med en massa påsar och låter dem stå kvar i hallen blir det en stor röra. Det stöket kommer att dra till sig ännu mer stök. Stök och smuts hittar alltid varandra, vilket är bra att tänka på. Regeln att hålla är att plocka undan och lägga tillbaka allting så snabbt som möjligt. Ett annat bra tips är att skänka, sälja eller rent av slänga saker man inte använder eller behöver. Istället för att låta dem samla dam och ta onödig plats.

Fler tips!

För att hålla rent och ordnat utan större ansträngning behöver man vänja sig vid att göra små korta städningar as-you-go. Ta av sig skorna inomhus. Bädda sängen så fort man går upp. Torka bort spillror och fläckar på studs o.s.v. Ett annat tips är att hålla köket så rent som möjligt hela dagen. Gör man det känns hela hemmet rent. Det man kan göra är att rengöra efter varje användning, istället för att låta det samlas till senare. Följer man dessa enkla tips – vara ordningsam och städa as-you-go – kommer man definitivt lyckas hålla hemmet rent.

 

Städprodukter som är skonsamma mot miljön

Ibland tänker man inte så noga på vad städprodukterna innehåller. Så länge de rengör ordentligt och luktar gott så köper man dem. Men om man läste innehållsförteckningen för dessa produkter, och förstod hur giftiga de flesta ingredienserna är så skulle man nog ändra sig. Vanliga städprodukter innehåller väldigt starka kemikalier som tär på miljön. Inte bara miljön, även hälsan kan bli direkt påverkad av dessa kemikalier. Städprodukter som är skapade speciellt med tanke på naturen är märkta med Bra Miljö eller Svanen. Två fågelsymboler som anger att innehållet av produkten inte kommer att skada varken miljön eller hälsan.

Det lönar sig att vara miljömedveten

Städprodukter är en enorm kommers och de flesta utav dessa produkter tar bort smuts väldigt bra, men tar samtidigt kol på miljön. Konsekvenserna kommer att påverka samhället inom få år och nästa generation kommer att få ta hand om problemet. För att undvika att våra barn ska lida av en skadad miljö och försämrad hälsa är det därför viktigt att vara miljömedveten. Det bästa sättet att göra det är att ta bort så mycket skadliga kemikalier som möjligt ur hemmet. Om alla familjer bestämde sig för att byta ut vanliga städprodukter mot miljömärkta så kommer både miljön och familjens hälsa att tacka.

Välj miljömärkt och var miljömedveten

Det finns ett stort sortiment av städprodukter som inte skadar miljön. Man kan leta efter produkter märkta med Svanen eller Bra Miljöval. Man kan även använda sig av produkter som är 100% naturliga. Det finns alltså många alternativ. Man kan även lära sig att använda vinäger/ättika och bikarbonat för vardagsstädningen. Hitta sätt att ta hand om miljön på egen nivå, och inte ge framtida generationer hela ansvaret att förbättra miljön. Vill man anlita en städfirma för sitt hem eller kontor, kan man försäkra sig om att de använder miljömärkta produkter.